Какво да правим, когато партньорът ни хърка

Партньорът ви хърка? Не можете да се наспите качествено? Ставате раздразнителни и това се отразява негативно върху връзката ви и общуването с други хора?

Спането с някой, който хърка, може да се превърне в истинско предизвикателство. За щастие, има няколко начина, чрез които вие и партньорът ви да подобрите съня си. Ето как:

А. КАК ДА ПОДОБРИТЕ СЪНЯ СИ
1. Използвйте тапи за уши.

Най-лесния и бърз начин да спите по-добре до хъркащия ви партньор, е като си сложите тапи за уши.

  • Тапите за уши могат да бъдат намерени почти във всеки магазин за медицински консумативи;
  • Свикването с тапите може да ви отнеме време;
  • Повечето тапи са изработени от мека пяна, която се поставя в ушния канал.

2. Поставете близо до себе си бяла техника. Устройствата с бял шум генерират непрекъснат тон, който помага да заглушите останалите разсейващи звуци.

3. Кажете на партньора си, че хърка.
В повечето случаи хората, които хъркат, дори не подозират това. Уверете се, че партньорът ви знае, че хърка, и заедно намерете удовлетворяващо и двамата решение.

4. Спете в друга стая.
Въпреки, че не рядко е избягван вариант, ако не можете да спите до хъркащия си партньор, тогава спете в отделни помещения. Това би спомогнало за подобряване на съня ви.

  • Независимо, че така изглежда, спането отделно не води до влошаване на взаимоотношенията между партньорите. Помнете, че единственото, което искате, е да подобрите качеството на съня си;
  • Не е толкова необичайно двойки да спят отделно. Всъщност, около 24% от партньорите спят разделени;
  • Спането поотдлено реално помага на връзката ви, тъй като подобрява съня ви, а от там и качеството на живот.

В. КАК ДА ПОМОГНЕТЕ НА ПАРТНЬОРА СИ ДА ХЪРКА ПО-МАЛКО

1. Накарайте го да спи на една страна или по корем.
Окуражете го да не спи по гръб. Спането по гръб може да влоши хъркането като увеличи налягането на диафрагмата.
Някои специалисти препоръчват спането с нещо неудобно, напр. зашита за гърба на пижамата тенис топка. Така партньорът ви ще изпитва дискомфорт от спането по гръб и ще е принуден да се завърти в правилната позиция.

2. Сваляне на излишните килограми.
Наднорменото тегло е често срещана причина за хъркането. Излишните килограми засягат дробовете и врата като блокират въздушната струя по време на сън.
Наднорменото тегло не винаги е причина за хъркането, но увеличава възможността за появата му.

3. Пробвайте лепенки за нос.
Лепенките за нос спомагат за подобряване на въздушната струя през носа като разширяват ноздрите. Първоначално спането с назални лепенки може да ви се стори странно, но с употребата им постепенно ще свикнете.

  • Назалните лепенки няма да помогнат на човек със сънна апнея, тъй като тя се предизвиква от отпускане на меките тъкани в задната част на гърлото, в следствие на което горните дихателни пътища се запушват и затрудняват преминаването на въздушната струя.

4. Избягвайте пиенето и пушенето.
Пушенето и консумацията на алкохол могат да афектират гърлото и респираторните системи. Накарайте партньора си да ограничи употребата им, за да намалите възможността от поява на хъркане.
Никога не пийте алкохол непосредствено преди лягане, тъй като хъркането ще се влоши.

5. Обърнете се към доктор.
Помнете, че хъркането е симптом за друг проблем. Насърчете партньора си да посети своя доктор, за да се установи с точност каква е причината за хъркането. Запознайте се със списъка по-долу, за да имате представа какво да очаквате:

  • Запушване на носа. Причината може да е хронично запушване или нарушение на носните прегради;
  • Нелекувани алергии. Алергиите могат да се предизвикат от поглъщането на външни тъкани в носа и гърлото, както и да доведат до продукцията на мукус, който да влоши дишането;
  • Обструктивна сънна апнея. Сънната апнея е потенциално сериозно здравословно състояние, което докторът ви трябва да адресира.

6. Проучете опциите за оперативна намеса.
Увулопалатофарингопластика може да бъде препоръчана, ако има уголемена или отхлабена тъкан в или около гърлото. Отстраняването и стягането на тъканта може да доведе до елиминиране на хъркането.
Лъчетерапията също може да помогне за свиването на уголемените тъкани в гърлото. Съществуват и алтернативни процедури, които не са инвазивни като традиционната хирургия.

Source: wikihow
Image: tipsinpics com

723total visits.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Facebook
error: Content is protected !!
bg_BG
bg_BG