Как да си направим факла

Факлите могат да бъдат използвани за осветяване на пътя ни, както и за светлина и уют на външни дворове, или дори докато къмпингуваме, за да запазим лагерния огън. При запалването на факлата, обаче, трябва да сме изключително внимателни и да вземем всички предпазни мерки при работа с огън. Има няколко различни видове факли, които можете да си направите, в зависимост наличните материали. Ето и един от тях:

1. Подсигурете материали

Този вид факел е идеален, когато нямате достъп до много ресурси, като например, когато сте в гората без подходящо оборудване. Факелът може да се направи бързо в спешни случаи, за което ще бъдат необходими:
* зелена пръчка или клон с дължина поне 61 cm и ширима 5 cm;
* плътна памучна кърпа или брезова кора;
* гориво, напр. керосин;
* кибрит

2. Разрежете плата

Факелът се нуждае от фитил, точно както при свещите. За целта можете да използвате ленти от памук, например от стара памучна тениска. Нарязвате или накъсвате тъканта на ленти с ширина 30 cm дължина 61 cm.
* Ако нямате под ръка плат, можете да използвате кора от бреза. Намерете бреза, отлепете ивица около 15 cm широка и 61 cm дълга;
* Ако използвате кора, също така ще се нуждаете от канап, въже, връв, тръстика или др., за да я фиксирате.

3. Прикрепете фитила към факела

wp

Поставете напречно края на памучната лента в горната част на зеления прът. Увийте плата плътно около горната част на факела така, че да образувате изпъкналост по средата. Когато стигнете до края на плата, подвийте го отдолу, за да го закрепите на място.
* В случай, че използвате брезова кора, увийте кората плътно около края на факела. Фиксирайте здраво кората с помощта на въже, коноп, връв или др.

4. Потопете памучния фитил в запалима течност

Памучният фитил трябва да се накисне предварително в запалима течност, тъй като всъщност течността е тази, която ще изгори, а не тъканта. Поставете върха на факела в горивото и го оставете да се накисне за няколко минути, за да се гарантира, че тъканта е напоена.
* Когато използвате брезова кора, не е необходимо да я потапяте в гориво, тъй като кората съдържа естествени смоли, които ще изгорят.

  1. Запалете факела

Използвайте кибрит, запалка или лагерен огън. Дръжте горелката изправена, а пламъкът в основата на фитила, докато фитилът се запали. Това може да отнеме около минута. Веднъж запален, факелът гори от 20 минути до един час. Един фитил от бреза може да изгори само за около 15 минути.
* Не горете факлата си на сухи, силно затревени площи, тъй като бихте могли да предизвикате пожар;
* Не изгаряйте факела във вътрешността на къщите или сградите;
* Дръжте факела по дължина на ръката, за да избегнете изгаряне. Внимайте за падащи искри и жар, тъй като те биха могли да запалят дрехите ви или нещо друго наоколо.

Източник www.wikihow.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Facebook
error: Content is protected !!
bg_BG
bg_BG