Когато детето ви започне да псува

[forminator_poll id=“2423″]

Беше обикновена вечер у дома: Кейт приготвяше вечерята, когато шест-годишната й дъщеря и девет-годишният й син сядат на масата. Изведнъж, синът й извиква: „Мамо! Сара ми каза онази дума! Тя ми каза онази дума!“

Въпреки, че Кейт твърди, че нищо не може да я изненада, тя беше в шок да чуе въпросната дума от устата на шест-годишното си дете. „Спрях и незабавно я попитах: „Знаеш ли какво означава това?“. Тя не знаеше. Казах й, че това е повече от ‘глупав’, което в нашето семейство е лоша дума, че не трябва да говори така на хората и че не искам да чувам думата отново“. Сара избухна в сълзи и се прибра в стаята си.

И ако сега Кейт се смее на случката, валиден е все още въпросът: псуването в толкова обичайна практика ли се е превърнало, че дори се проплъзва в детските градини? Нима родителите ползват ‘лоши’ думи докато вечерят с децата си?

Надяваме се, че не. Но трябва да признаем факта, че неподходящият език става … хмм.. все по-неподходящ. Изглежда, че колкото повече обидни думи се използват, те като че ли стават все по-малко обидни…? И кога родителите трябва да теглят чертата? Дори да сте светци, децата чуват подобни думи от връстниците си, от youTube, от телевизията.

Експертите са на мнение, че родителите трябва да се потрудят, за да спрат да псуват пред децата си. „Псуването е на практика много импулсивен начин на говорене. От това как говорите с останалите зависи как те ще ви отвърнат“. Човек, който псува, изпраща послание, че не може да контролира имплусите си. Така че, независимо от къде чува лошите думи – от вас, от училище или от TV, важно е да спрете това поведение преди то да продължи.

Ето няколко съвета в тази посока:

Не прекалявайте в реакцията
Независимо на каква възраст е детето ви, реагирайте спокойно и на момента. Децата на възраст до 6 год. виждат нещата в черно и бяло. Започнете с прости думи: кажете: „Никакво псуване повече!“. Веднъж осъзнали, че са казали „лоша“ дума, най-вероятно ще се засрамят. На по-големите деца, които могат да мислят по-абстрактно, трябва да обясните защо псуването не е ОК. Само помнете, че всяко дете минава през този период. Вашата цел е да помогнете на децата да изразят чувствата си, да говорят открито, но и да поставите граници.

Проведете разговор

Някои родители считат, че акцентирането върху неподходящите думи ще окуражи детето, затова те предпочитат да игнорират въпроса. Специалистите, обаче, насърчават родителите да реагират незабавно на такова поведение с презумцията, че не може да очакваме децата да постъпват правилно, освен, ако не ги научим. Ако поговорите с тях, децата ще разберат, че има и по-добър начин да реагират. Попитайте детето първо дали разбира значението на думата. Ако отговорът е ‘не’, обяснете, че думата е обидна и така другите си правят лоши изводи за тях, което не е приемливо. Ако детето ви знае значението на думата, проведете подобен разговор, но той ще е основата за по-широко обсъждане.

Не се подлъгвайте от YouTube славата
Със сигурност, ако едно видео с псуващо дете се качи в интернет, може да го изстреля в топ позициите само за 15 мин. Подобно действие, обаче, само ще окуражи това поведение и до детето ще стигнат две послания – Не искам да псуваш, но псуването ти ще накара приятелите ми да се смеят истерично, така че – може ли да го направиш отново и да погледнеш към камерата?

Бъдете честни

Когато правите забележка на детето си, твърде е възможно то да ви отговори: „Но аз чух теб/татко да го казва“. Обуздайте порива си да отречете или да оправдаете собствената си постъпка. Вместо това признайте, че вие също се опитвате да контролирате речта си. По този начин ще избегнете налагането на двоен стандаpт и ще получите допълнителен бонус – детето ви ще чувства, че е изправено пред проблем от света на възрастните.

Помислете за алтернативни думи
Седнете с детето си и помислете за нови, необидни думи или фрази, които могат да се кажат, когато детето се чувства ядосано, тъжно или разтревожено. Използвайте момента да дискутирате с него чувствата му към познати, братя и сестри. Окуражете детето да използва други, различни думи, които описват как човека отсреща го кара да се чувства. Това може да обогати речника на детето и да помогне да извлечете ползи от ситуацията.

Дефинирайте последствията
Ако нищо от гореописаното не помага, или детето ви вече е изградило навика да псува, имате нужда от по-сериозни мерки, за да му покажете, че поведението му е неприемливо. Кажете му, че всеки път, когато псува, ще намалите джобните му на половина или ще го натоварите с допълнителни домашни задължения.

Използвайте буркан за ‘мръсните’ думи
Слагането на левче в буркан всеки път, когато псувате, е най-разпространената техника за справяне с лошите думи и може да привлече вниманието на останалите, особено на по-големите деца. Ако само вие използвате псувни, може да пробвате друг метoд. Но ако цялото ви семейство трябва да поработи върху проблема, то това може да е забавен и ефективен начин да се избавите от псувните вкъщи. Използвайте събраните пари за семейни дейности, като например – вечерно кино.

Канете правилните гости
Може вие да не псувате, но какво ако псува някой чест гост, като например баща ви? Накарайте го да разбере, че може да не е проблем за вас да чувате псувните му при други обстоятелства, но в дома ви те нямат място. Ако въпреки това гостът продължи да псува, или ви гостува по-рядко, не обръщайте внимание пред детето. Опитайте се да го дръпнете настрана дискретно – помолете го за помощ в кухнята или предложете да му покажете новата картина в спалнята – и повторете молбата си. Ако за грижите на детето сте ангажирали детегледачка, проведете разговор и с нея.

Внимавайте с TV и филмите
Мислите си, че Георги оцветява – и че е твърде малък да разбира какво се случва на екрана? Помислете си отново. Псувните обикновено предизвикват смях, а ушите на децата се ‘наострят’ точно на време, за да ги уловят.

Според специалистите псуването е нещо, което неминуемо ще се случи, но това не означава, че родителите са лоши.
И все пак, опитайте се да ограничите максимално използването на ‘лоши’ думи вкъщи :)…

Credit: care.com
Image: tipsinpics.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Facebook
error: Content is protected !!
bg_BG
bg_BG