Момченце или момиченце, бебето си е бебе!

Нека да започнем с една анкета:
[forminator_poll id=“2392″]

А ето и личната история:

Бременна съм с близнаци може би в 5-ия месец. Поредна сутрин, в която, бързайки за работа, „мятам“ сина ми, тогава на 3г., на детска градина. Докато малкият си обува бавно и несигурно пантофките, госпожата ни посреща пред гардеробчета и ми задава от упор въпроса: „Е, знаете ли вече пола?“. „О, да“ – казвам въодушевено и непринудено аз – „момченца“! Следва миг мълчание и сконфузен поглед насреща… „Е, нищо де, нищо…“, успокоява ме госпожата… WTF???, втрещявам се аз! Тя сериозно ли?

Този момент беше първия, но за съжаление не последен, челен сблъсък с наложените в обществото ни клишета – ако имаш момче, следващото да е момиче, ако имаш едно дете е добре да помслиш и за второ… Ако имаш, обаче, три деца и те са от един пол, а недай си Боже – момчета, горката ти!

Дали фразите, които се изпускат в подобни разговори са неосъзнати, непреднамерени и по някакъв начин изкуствено вклинени в устите на хората, не знам. Това, което знам със сигурност е, че никога не съм си мечтала за пола на децата ми. За никое от трите. Единственото, което ме е вълнувало, е да се родят живи и здрави и да имат късмет в живота. В този аспект ми е трудно да разбера майките, които плачат, а дори някои от тях абортират (представете си!), ако детето не е каквото са си пожелали. Все едно дядо Коледа им е объркал подаръка и те искат да го върнат…

Сега, от дистанцията на времето, наблюденията са ми дори, че това да имаш и момченце, и момиченце, е привидно по-благоприятно за самите родители. Ако застанем на отсрещната страна, обаче, едно момиченце винаги ще намери повече допирни точки и общи игри с по-голямата си сестричка, напр., от колкото със своето братче (и обратното).

Но независимо какъв е полът на децата ни и припокрива ли се той с нашите предварителни планове, нека на първо място децата ни бъдат здрави и дръзновени, да следват мечтите си и да не забравят, че там някъде някой ги обича такива, каквито са!


А вие? Имате ли си своята лична история? Ще се радвам да споделите всичко, което ви вълнува по темата като коментар отдолу :)!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Facebook
error: Content is protected !!
bg_BG
bg_BG