Най-често срещаните страхове при кучетата


Кучетата могат да страдат от различни страхове и фобии. Причините обикновено се коренят в липсата на ранна социализация, генетика, негативно преживяване и др. Страховете и фобиите на кучето могат да предизвикат треперене, отделяне на лиги, лай, разрушително поведение и в някои случаи – агресия.
По-долу са някои от често срещаните страхове и фобии при кучетата.

01. Страх от гръмотевици

Астрафобията, или страх от гръмотевици, е много разпространена фобия при кучетата. Степента на проявление, обаче, може да е различна. Някои кучета имат слабо проявен страх от гръмотевици. В този случай, по време на гръмотевична буря, може да се наблюдава леко треперене на кучето, както и прилепване на ушите към главата и подвиване на опашката. При по-тежка фобия кучетата се крият, стават раздразнителни или губят контрол върху червата или пикочния мехур.
Интересен факт е, че кучетата са способни да усетят задаващата се буря доста преди тя реално да е дошла. Това е и причината много собственици на кучета да докладват за тревожно поведение на домашния си любимец няколко минути или повече преди бурята да удари.

02. Страх от фойерверки

Страхът от фойерверки е друга честа фобия при кучетата. Подобно на страха от гръмотевични бури, силните и непредвидими звуци и светлини от фойерверки, карат много кучета да треперят от страх. При някои кучета постепенното свикването със звуците на фойерверки може да елиминира фобията. В други случаи може да се наложи използването на техники за контрол на поведението или дори третирането на кучето с антидепресанти и успокоителни.

03. Страх от самотата

Страхът на кучетата от оставене сами вкъщи, се нарича тревожност от раздяла. Кучетата, които страдат от нея, са склонни да проявяват разрушително поведение в момента, в който собствениците им напуснат къщата. Другите симптоми са прекомерно лаене и разрушаване на дома, когато останат сами.
Промяната в поведението на собственика на кучето може да спомогне за облекчаването на тревожността. Просто като обръща внимание на кучето преди да напусне къщата и след като се завърне у дома. Десенсибилизацията, процесът на бавно приучване на кучетата към оставане сами вкъщи, също може да е от полза при тези от тях, които страдат от тревожност при раздяла.

04. Страх от ветеринарния лекар

Не е необичайно кучетата да се страхуват от ветеринарния лекар. Първото посещение при ветеринаря включва странни за кучето миризми, прихващането и задържането му по различен начин, ваксинции. Освен ако кучето няма и други фобии, този страх би могъл лесно да бъде преодолян посредством няколко посещения при ветеринаря, които не включват преглед.

05. Страх от возене в кола

Много кучета се страхуват да се возят в кола. Страхът обикновено се дължи на липсата на ранно привикване към колата или на конкретно негативно преживяване, като напр. разболяване, возене в колата само при посещения при ветеринар и др. Възможно е да се преодолее страхът на кучето от колата посредством напр. използването на лакомства и похвали, но не и чрез насилствени методи.

06. Страх от стълби

Собственикът на куче може да не осъзнава, че любимецът му се страхува от стълби, до момента в който кучето не се застопори пред тях. Тази фобия почти винаги се дължи на липсата на ранно привикване. Куче, което не се е „сблъсквало“ със стълбище като малко, може да развие страх от него на по-късен етап. Някои кучета могат да преодолеят страха си като се качват и слизат по стълбите като част от игра. При други кучета приучването става буквално стъпка по стъпка.

07. Страх от хора

Може да е странно, но страхът на кучета от хора е често срещан. Докато в някои случаи този страх може да произтича от проявено насилие, не рядко причината е липсата на социализация. Към сотуацията трябва да се подхожда бавно и внимтелно, тъй като кучето, водено от страха си, може да буйства, ръмжи и дори да хапе.

08. Страх от непознати

Страхът от непознати е подобен на страха от хора, но в този случай кучето се страхува от всеки, който не познава. Този проблем може да се окаже труден за преодоляване, тъй като е невъзможно да научим кучето си да приема всеки възможен нов човек. Важно е да позволите на вашето куче да се приближава към непознати доброволно. Принудителното социализиране може да предизвика агресия в уплашеното куче.

09. Страх от деца

Кучетата развиват страх от деца по няколко причини. Единият е липсата на ранно ппривикван. Не е необичайно хората да си вземат домашен любимец преди да са станали родители. Освен ако не донесете кученце в домакинство с деца, вашето куче може да не получи възможността да общува с тях. Кучетата също често имат негативен опит с децата. Докато намеренията на детето може да са добри, кучето може да тълкува прекалената привързаност като заплаха. Собствениците на кучета със страх от деца е добре да се консултират с възпитател на кучета, за да работят по преодоляването на тази фобия.

10. Страх от предмети

Много кучета развиват страх от определени предмети – прахосмукачката, празничните декорации, детската играчка. Много често този вид страх не е нещо сериозно, тъй като дадените предмети могат да бъдат преместени далеч от погледа. Не винаги, обаче, е така лесно. Например, ако кучето ви отказва да минава покрай статуята в непосредствена близост до жилищната ви сграда, или ако се превръща в треперещо, лаещо и тревожно куче всеки път, когато трябва да пуснете прахосмукачката. В този случай е добре постепенно да привиквате кучето към предметите, от които се страхува, по положителен и ненатрапчив начин.

Източник: thesprucepets.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Facebook
error: Content is protected !!
bg_BG
bg_BG