Тайната на доброто семейство

Подобряването на отношенията между членовете на семейството може да спомогне за сплотяването и предотвратяването на конфликтите помежду им.
За щастие, има много конкретни стъпки, които можете да предприемете, за да направите времето със семейство по-приятно и пълноценно.

1. Уважавайте това, което искат да ви кажат членовете на семейството

Когато някой изразява мнение, не го отхвърляйте и не го прекъсвайте, преди да е успеял да говори. Поддържането на отворена, уважаваща комуникация ще помогне на вашето семейство да изгради доверие и да укрепите връзката помежду си.
* Например, избягвайте да се подигравате на братята и сестрите си, когато изразяват мнение. Ако братята и сестрите ви се нахвърлят върху вас, опитайте да им кажете: „Знам, че всеки е на различно мнение, но ми е тъжно, когато се забавлявате с всичко, което казвам.“

2. Избягвайте грубата критика

Позволете на всеки от вас да изрази емоция или да направи нещо глупаво, без страх от критики или съдебно решение. Когато хората очакват сурова критика, те са склонни да се затварят в себе си и да избягват да споделят чувствата си.
* Ако сте родител, опитайте да давате положителена, конструктивна критика като насърчите вашите деца да не се съдят остро. Вместо казвайки: „Не, не го направи правилно“, кажете: „Добър опит, но сега ми позволи да ти помогна да го направим правилно“.

3. Слушайте активно

Активното слушане е, когато вниквате в думите на другия и обръщате внимание на това, което той казва. Осъщестявайте контакт с очи, кимайте с глава и казвайте „Разбирам“, когато това е уместно. Просто слушайте, вместо да планирате какво ще кажете след това. Не давайте мнение и съвети преди събеседникът ви да е приключил.
* Когато е необходимо, задавайте уточняващи въпроси като например: „Чакай, какво искаш да кажеш с това?“. Или „Това стана преди или след като ги видя в магазина?“.
* Активното слушане означава да оставиш телефона си настрани, когато говориш с някого. Не се опитвайте да проверите съобщенията си или социалните мрежи, особено, ако водите сериозен разговор.

4. Показвайте любовта и признателността си

Малките вербални и невербални жестове на привързаност са от изключително значение. В допълнение към думите „Обичам те“, опитвайте се да намирате малки, конкретни начини да покажете, че ви е грижа за другия.
* С помощта на „Моля“, „Благодаря“ и др. задавате положителната нагласа. Да прегърнете родителя си и да кажете: „Просто искам да знаеш, че те ценя“ е нещо, което оставя дълбок отпечатък. Ако вашият брат или сестра си пише домашното и има празна чаша на бюрото, попитайте: „Хей, искаш ли да ти донеса още вода?“.

5. Имайте своите седмични събирания

Семейните събирания не трябва да бъдат официални или във фокуса им да са единствено тежки теми. Веднъж седмично изключете телевизора и оставете настрани телефоните за час или повече. Говорете си за изминалата седмица, за предстоящи ви събития и за всичко, което ви вълнува.

  • Опитайте се да говорите без напрежение. Целта е да се насърчи всеки да общува свободно, да се чувства комфортно, както и да се забавлява с останалите. Задавайте въпроси като „Какво е най-смешното нещо, което ти се случи тази седмица?“.
  • Уверете се, че всеки взима равно участие в разговорите. Може да е трудно да ангажирате активно малки деца и тийнейджъри, но просто се опитайте да поддържате непринуден разговор.

Източник: wikihow.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Facebook
error: Content is protected !!
bg_BG
bg_BG