10 грешки, които повечето родители съжаляват, че са направили

Всички родители си мечтаят децата им да имат възможно най-добрия живот. Много от тях работят, за да могат да им купят нови играчки, други са строги, защото искат децата им да са дисциплинирани и целеустремени, други оставят децата си да избират и ги учат да взимат самостоятелни решения.

Всяко семейство има своите правила на възпитание, но има едно нещо, което е общо за всички родители: когато погледнат назад във времето, им се иска да поправят някои от грешките, допуснати в миналото.

Едва ли някой би оспорил, че първите години от живота на децата са вълшебни и ние като родители трябва да им се насладим. Защото в бъдеще може да съжаляваме за пропуснатите възможности. Затова, погледнете по-долу нещата, за които много от родителите съжаляват, за да избегнете повтарянето на същите грешки.

1. Не са се радвали на общуването с детето си.

8974960-43288160-9cfdcec193e5c42df40bbc9d7ded7d70eb283327-2000-1-1545784052-728-32e9147584-1547111084.jpg

Малкото дете, което толкова бързо пораства от бебе в относително самостоятелен човек, наистина има нуждата да общува непрекъснато с възрастни. Но истината е, че родителите също имат нужда от това общуване.  Да, вярно е, че имат по-малко време и е ОК, ако майката прави нещо, докато детето си играе. Но ако го превърнете в навик, в един момент ще осъзнаете, че детето ви е вече порастнало и живее вече собствен живот.

Не е възможно да върнете изгубеното време, но се опитайте да бъдете не само физически близо до детето си, но и емоционално. Наслаждавайте се на времето, прекарано заедно. 

2. Не са прегръщали детето си достатъчно често.

Учените са доказали колко важна е прегръдката за здравето (както душевното, така и физическото). Налични са очевидни предимства, но сигурно ще се съгласите, че е просто прекрасно да гушкаш бебето си. Понякога родителите не прегръщат децата си поради различни причини, повечето от които са заблуда или остаряло виждане (като например съвета към майки: „не ги носете дълго на ръце, за да не свикнат…“).

Ще мине време и детето няма да ви позволява да го прегръщате. Така че, радвайте се на тези моменти докато можете. 

3. Не са правили достатъчно снимки и видеа.

Разбира се, нищо лошо няма да се случи, ако не правите снимки. Това няма да повлияе на умствените способности на детето, на моралните му качества, или на физическото му здраве. Но е много вероятно някой ден да искате да си припомните някои от най-ценните моменти в живота ви и да споделите емоциите с вашите порастнали деца. Много родители искрено съжаляват, че не са използвали камерата по-често.

Никога не бихте гледали запис на заря и фойерверки, но определено ще искате да видите (повече от веднъж) първите стъпки на бебето ви. И фото-албумите (въпреки всички устройства и технологии в днешно време) си остават най-надеждния начин да запазим важните снимки. 

4. Не са записали първите думички на децата.

sketch1547296840454.png

Това са просто хубави спомени. Може спокойно да живеете без тях, но е много по-добре да ги имате.

5. Не са играли достатъчно на креативни игри.

Родителите често съжаляват, че не са открили таланта на децата си въпреки, че някои умения могат да бъдат забелязани в ранна детска възраст. Дайте на детето си възможността да опита различни игри, четете възможно повече.

6. Били са твърде строги.

Едно е да се скарате за нещо лошо, което е направило детето, друго е да се карате за всичко. Съществува известен мит, че колкото са по-високи очакванията, толкова по-успешен става човек. Но в действителност може да получите точно обратния ефект:  поведенчески проблеми и дори проблеми в развитието. И, разбира се, един от недостатъците може да бъдат лошите взаимоотношения с детето.

Наказанието за лошо поведение също е болезнено – децата могат да влошат успеха си в училише. Наказвайте и възнаграждавайте децата си само за неща, които наистина са важни. Слаба оценка и счупена чаша не са направили никого нещастен.  

7. Не са зачитали мнението на детето си.

sketch1547296954781.png

Вероятно са ви познати фразите като например: „Твърде си малък, за да решаваш“, „Възрастните знаят по-добре“. На никой не му е приятно да чува подобни думи. Но обидата към детето не е най-лошото в случая. Деца, на които не им е зачитано мнението, могат да израстнат несигурни. И в това има логика: как може да знаеш какво искаш от живота, когато винаги някой друг е взимал решенията вместо теб?

Позволете на децата си да правят избори и да изразяват собственото си мнение. По-добре би било да обсъждате желанията им и  да обяснявате нещата, отколкото да ги игнорирате и да ги ограничавате. 

8. Не са правили детето си достатъчно щастливо.

Хубавите спомени от нашето детство са най-ценното нещо, което никой не може да ни отнеме. Нещо повече, малките почивки могат да имат голямо значение по-късно: ако детето расте в здравословна атмосфера и има много нови преживявания, това означава, че се развива активно. Щастливите деца се по-лесно адаптивни към живота на възрастните и по-лесно пристъпват към нови запознанства.

Родителите също така са носталгични към времето, прекарано заедно. Затова, радвайте му се и помислете как можете да направите живота си по-интересен. Бъдете сигурни, че детето ви има възможно най-много щастливи моменти. 

sketch1547297209111.png

Има хора, които обичат да дават съвети, дори когато това не е подходящо. И младите майки често ги слушат. Когато срещнете подобни „експерти“, ще чуете много информация за това как да обличате, храните и възпитавате детето си по-добре. Но истината е, че вие сте родителя и знаете по-добре от всеки друг какво е добро за детето ви и какво не е. Разбира се, може да слушате съветите, но това не означава, че трябва да ги следвате.

И още нещо, не позволявайте на непознати да ви казват да наказвате детето си. Вие винаги трябва да заемате страната на децата си и да ги карате да чувстват, че ги подкрепяте независимо от всичко. Когато имат нужда от помощ, те трябва да знаят, че винаги могат да разчитат на вас.  

10. Не са били до децата си в най-важните моменти от живота им.

Някои неща, които не изглеждат важни за нас, могат да са от голямо значение за децата ви. А всеки човек (особено децата) имат нуждата да имат някой до себе си в подобни моменти. Дори да си мислите, че имате основателна причина да пропуснете рождения ден на детето си, опитайте се да не го правите. Някой ден ще съжалявате, когато осъзнаете колко важни събития сте пропуснали.

Отделете време да украсите коледната елха, да отидете на театър или да посетите майка си заедно. Всичко това е важно.  Защото когато децата ви порастнат, тези моменти ще ви липсват. 

 

Източник: Brightside.me

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *