10 изключително важни съвета за родители

2. Наказанието не е толкова ефективно, колкото похвалата и поощрението.  Вместо да се фокусирате над слабостите, намерете начин да разгърнете пълния потенциал на детето. Когато бъдат насърчавани, децата ще придобият умения как да преодоляват трудностите и да се справят с всички свои недостатъци.

3. Избягвайте негативните емоционални реакции като гняв, сарказъм и насмешка.  Ако детето ви има проблеми с контрола, негативността само ще го накара да се чувства оше по-зле. Използвайте кратки и меки фрази, подканяйки го да се съсредотучи, като напр. „Моля те, внимавай“.

4. Не го сравнявайте с неговите брат/сестра. Ако детето мисли, че брат му или сестра му са по-добри, това може да породи съперничество, което да продължи през целия им живот и да породи проблеми в семейството. Направете така, че децата ви да са сигурни, че са обичани еднакво.

5. Потърсете подкрепа, ако ви е необходима. Животът с деца е като в увеселителен парк. Осъзнаването, че отглеждането на деца може да има и негативни аспекти и понякога ви е нужна професионална помощ, ще ви помогне да запазите разсъдъка си и да се наслаждавате на преживяванията си.

 

6. Децата имат нужда от позитивно внимание. Ако не получават позитивно внимание в семейството, те могат да изберат да потърсят негативно внимание навън.  Това е така, защото макар и негативно, вниманието си е внимание, и е все по-добро от това да бъдеш иигнориран. Общувайте с детето си. Любовта и грижата са най-добрите лечители.

7. Наблюдавайте как използва детето ви Интернет. Нещата, до които децата ви имат достъп, могат да бъдат опасни. Свалете си програма, чрез която да виждате сайтовете, в които е влизано, както и да проверявате чатовете им.

8. Приемете, че животът се променя, когато имате деца. Мързеливите сутрини в събота са заменени с футбол и рецитали. Поменете, обаче, че все още е необходимо да отделяте време за себе си – романтичните срещи и почивки през уикенда са важни за връзката ви.

9. Родителите са пример за децата си. Мислете за децата си като за малки копирни машини, които ще имитират всичко, което правите. Ако се държите лошо, им давате разрешение да се държат по същия начин. Преодолейте нещата вътре в себе си и не се изпускайте пред децата.

10. Не се отричайте от децата си, никога! Всеки проблем при децата може да бъде преодолян с хумор, добра воля и постоянство. С подходяща родителска подкрепа дори най-трудните тийнейджъри могат да станат невероятни хора.

Тайната на това какви ще порастнат вашите деца и как можете да повлияете на този резултат, стоят в основата на семейния живот. Дайте всичко, което можете, запазете хладнокръвието си и останете в играта. Резултатите и вашата собствена радост ще ви изненадат и наградят…

Източник: psychologytoday.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Facebook
error: Content is protected !!
bg_BG
bg_BG