10 стъпки към намирането на нова работа

Търсите си нова работа? Чудите се от къде да започнете, как да търсите, как да намерите компании, които биха искали да ви интервюират и в последсвие да назначат? Ето десет стъпки, които можете да следвате, включително сайтове, от които да търсите, как да използвате контактите си, как да увеличите шансовете си, как да се държите по време на интервю и съвети за това как да бъдете наети за следващата си работа.

01. Намерете най-добрите сайтове за работа

Кои са най-добрите сайтове, за да намерите бързо работа? Проучете кои са най-добрите специализирани сайтове за работа, сайтове на компании, сайтове по вид на търсената позиция. Помислете също за търсенето чрез агенция за подбор на персонал.

02. Бъдете фокусирани

Използвайте търсачките за работа, за да намерите обяви по ключови думи, които съответстват на вашите интереси и местоживеене. Ограничаването на критериите за търсене ще ви помогне да се фокусирате върху прегледа на по-подходящи за работа обяви спрямо тези, които не са от такова значение. Използвайте опциите за разширено търсене, за да дефинирате мястото, където искате да работите и конкретните позиции, които ви интересуват.

03. Създайте си професионален профил

Създайте си профил в LinkedIn и други сайтове. Силното представяне на професионалната ви кариера ще подсигури агенции за подбор, работодатели, както и ще ви изгради контакти с хора, имащи силно положително отношение към вас.

04. Използвайте контактите си

След като сте си направили профил в социалните мрежи, започнете да ги използвате. Свържете се с всички, които познавате, тъй като не се знае кой може да се окаже в състояние да ви помогне в търсенето на работа или да ви свърже с някой, който би ви помогнал. Ако сте с висше образование, проверете възможностите за възпитаници на вашия университет. Член ли сте на някоя професионална група? Тя ще бъде друг добър източник за изграждане на контанти.

05. Използвайте приложения за търсене на работа

Има различни приложения, уиджети, приспособления и инструменти, които ще спомогнат да ускорите търсенето. Това ще ви спести доста време и ще сте в състояние да работите през вашия смартфон или таблет.

06. Създайте списък от компании, за които бихте искали да работите

Имате ли списък от фирми, за които бихте искали да работите? Ако не, то проучването на компаниите и създаването на такъв списък от фирми е добра идея, за да насочите вашето търсене на работа към тях. Цялата информация, от която имате нужда, е на разположение в интернет. Можете дори да се регистрирате за получаването на известия по имейл за нови обяви за работа веднага, след като бъдат публикувани.

07. Отделете време за автобиографията и мотивационното писмо

По какъв начин работодателите да разберат, че притежавате уменията, от които имат нужда? Ще трябва да ги покажете. Важно е да се отдели достатъчно време, за да напишете CV и мотивационно писмо, които стриктно са съобразени с изискванията за позицията и критериите, на които трябва да отговаряте в конкретния случай. Така наемащият мениджър лесно ще е в състояние да види с един поглед, че имате нужната квалификация. Така ще имате много по-добра възможност за покана за интервю, отколкото ако сте изпратили общовалидно CV.

08. Подгответе се за интервюто

Отделеното предварително време за интервюто ще ви помогне да успеете. Колкото по-подготвени сте вие, толкова по-малко стреса ще ви завладее. Проучете компанията преди да отидете на интервюто, облечете се подходящо, упражнявайте се във въпроси и отговори и се стремете да впечатлите интервюиращия с уменията, опита, увереността и квалификацията си.

09. Не пропускайте последващите действия след интервюто

След интервюто е добре да благодарите на всички, с които сте се срещнали. Потвърдете отново интереса си към позицията и напомнете на интервюиращия защо сте отличен кандидат за тази работа.
Всеки човек обича да бъде оценяван, затова бърз имейл или съобщение, с което да благодарите за отделеното време, ще ви даде още една възможност да направите добро впечатление.

10. Приемете или откажете офертата за работа

Когато получите предложение за работа, важно е да обмислите добре офертата, така че да вземете съзнателно решенидада я приемете или да я отхвърлите.
Не е нужно да приемете офертата само защото е направена за вас. Но ако решите да я откажете, направете го учтиво. Имайте предвид, че може да не отговаряте с категорично „да“ или „не“. Възможно е някои от условията да търпят предоговаряне и да бъде отправена контра оферта. Можете да договорите и някои допълнителни екстри, които биха направили работата по-привлекателна.

Източник: thebalancecareers.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Facebook
error: Content is protected !!
bg_BG
bg_BG