5 ценности, на които да научим детето до 5-годишната му възраст

Много родители си мислят, че е безсмислено да учат децата си на ценности докато са още малки.
Но това не е така. По-долу са ценностите, които всички деца трябва да развият до петия си рожден ден, както и няколко съвета как това лесно да се постигне.

ЦЕННОСТ #1: ЧЕСТНОСТ
Намерете начин да окуражите децата си да казват истината.

Най-добрият начин да насърчите детето е като му дадете личен пример. Помислете върху следната случка: Карол решава да разреди срещите за игра между нейния 3 годишен син, Крис и неговия приятел Пол. Момчетата се сборичкват често напоследък, така че Карол преценява, че трябва да изкарат известно време разделени. Затова, когато майката на Пол звъни един следобед да организира среща, Карол й казва, че Крис е болен.
Подочул това, нейният син я пита: „Мамо, аз болен ли съм? Какво ми е?“. Карол, обезпокоена от изплашения вид на сина си, му отговаря, че е казала така, за да не нарани чувствата на майката на Пол. След което Карол изпада в ситуация да обяснява какви са различните видове лъжи, а Крис е още по-объркан. От всичко казано той заключава, че да се лъже е нормално и всъщност хората това и правят.
Детето ви взима пример от вас, така че е важно да избягвате всякакъв вид лъжи, вкл. и на пръв поглед невинни такава. Никога, нашример, не казвайте нещо от рода на: „Нека да не казваме на баща ти, че си взехме бонбони следобяд.“. Нека детето ви знае, че сте честни с другите възрастни. Карол щеше да постъпи по-правилно, ако беше казала: „Днес не е добър ден за игра. Притеснява ме, че момчетата се бият често напоследък. Мисля, че е добре да си починат един от друг малко.“
Друг начин да промотирате честността като ценност: Не реагирайте крайно, ако детето ви излъже. Вместо това намерете начин да му помогнете да казва истината. Когато майката на 4-годишната Джанис влиза в хола един следобед, вижда, че едно от любимите й растения е с прекършени клонки. Тя знае какво точно е станало – веднъж беше видяла Джанис да учи куклата си „да се катери по дървото“. Веднага се скара на Джанис, а тя, с виновен поглед, обвини кучето в постъпката.
Майката на Джанис я прекъсва и й казва: „Джанис, няма да викам. Помисли си минутка и после ми кажи какво точно стана.“ След малко детето си признава пакостта. Като последствие, Джанис трябваше да си почисти бъркотията и не й беше позволено да гледа телевизия този следобед. Но майка й подчерта колко много оценява искреността на дъщеря си. Постъпвайки така, тя научи детето си на важен урок: дори ако да бъдеш честен не винаги е лесно и удобно, ти и останалите хора винаги се чувстват по-добре, ако казваш истината.

ЦЕННОСТ #2 СПРАВЕДЛИВОСТ
Настоявайте детето да поправи стореното

На скорошно семейно събиране, Еми и Марк, 4-годишни братовчеди, правеха замъци от дървени блокчета. Изведнъж, Еми удари замъка на Марк и той започна да плаче. Ставайки свидетел на случилото се, бащата на Еми й прави забележка и я кара да се извини. Еми изпълнително казва „Извинявай“.
Тогава, бащата на Еми я дръпва настрана и я пита: „Защо удари блокчетата на Марк?“. Каза му, че била ядосана на Марк, защото замъкът му бил по-голям от нейния. Таткото отвръща, че въпреки, че не оправдава постъпката й, разбира нейните чувства. След което я изпраща отново да играе. Реакцията на бащата е близка до тази на повечето родители: Той иска дъщеря му да идентифицира и изрази чувствата си, и да разбере защо се държи по този начин. Това е добре, но не е достатъчно.
За да помогнем на децата да развият истинско чувство за справесливост, родителите трябва да ги окуражат да предприемат стъпки към поправяне на грешката. Например, бащата на Еми можеше да й предложи да помогне на Марк да построи отново замъка или да му донесе няколко бисквитки като жест на извинение.
Казването на „Извинявай“ е доста лесно за децата. С тези думи те приключват темата и не са заставени да се замислят.

Карайки детето да предприеме проактивни стъпки към оправяне на ситуацията, ние отправяме едно по-силно послание. Ако знаете, че детето ви се е държало зле с друг, накарайте го да помисли как да се реваншира. Може би да даде камиончето си на приятелчето, на което му е повредило играчка. Или да нарисува рисунка на сестричката си, която тормози всеки ден. Като окуражавате детето да прави жестове, вие му подчертавате важността от това да се отнасяме към хората честно.

ЦЕННОСТ #3 РЕШИТЕЛНОСТ
Окуражавайте децата да поемат предизвикателства

5-годишният Джейк показва на майка си рисунка, направена с новите му моливчета. „Много е ярка и цветна“, казва тя. „Добра работа!“. Детето изтичва в стаята си и нарисува още една рисунка, за да го похвали майка му още веднъж, и още веднъж …
„Всяка следваща рисунка беше все по-небрежна от предходната“, казва майка му, „Не знаех какво да кажа“. Добрата реакция би била да кажете: „Добре, Джейк, но за тази рисунка не си се постарал толкова, колкото за предходната. Най-доброто от себе си ли даде?“.
Решителността е ценност, която можете да възпитате в детето още в ранна възраст. Най-лесният начин е като избягвате прекомерните хвалби и като давате на децата честна обратна връзка, представена по мил, подкрепящ начин.
Друг начин да помогнете на децата да развият решителността в себе си е като ги окуражавате да правят неща, които не са толкова лесно изпълними – и да ги похвалите за инициативата. Ако сънът ви е срамежлив, например, тихичко го окуражете да отиде при останалите дечица на площадката, дори това да го прави нервен или уплашен. Ако дъщеря ви бързо избухва, научете я на стратегии (като да брои до десет или да си поема въздух), за да преодолее първичния гняв. Поздравявайте децата си, когато успеят да направят трудни за тях неща. Дете, което чува „Браво на теб! Знам, че ти беше наистина трудно!“ се чувства окрилено от признанието и става дори по-решително да продължава да опитва.

ЦЕННОСТ #4: ЗАЧИТАНЕ
Научете ги да мислят за чувствата на останалите

Ани беше ядосана, защото дъщерите й, на 3 и 4 годинки, приключват с хленчене и боричкане всеки път, когато ги вземе със себе си на пазар. „Накрая им казах, че трябва да помислим как да пазаруваме без някой, вкл. мен, да е разстроен“, казва Ани.
Майката моли момичетата за предложения как да превърнат ходенето до магазина в по-добро преживяване за всички. 4-годишната дъшеря предлага да си носят от вкъщи снакс и тогава няма да се тръшка за бисквити. 3-годишното момиченце казва, че ще си пее тихичко, за да се чувства по-щастлива.
Момичетата си спомнят обещанията и следващото ходене до магазина минава много по-гладко. Излизайки от магазина, по-малкото момиченце пита: „Наистина ли се чувстваш разстроена, мамо?“. Майката я уверява, че се чувства добре и отбелязва колко хубаво е, че никой не се е скарал с другия.
Дали тези малки решения на проблеми действително помагат на детето да се научи да зачита останалите? Нека да се обзаложим. Всеки път, когато детето види, че думите и действията могат да накарат друг човек да се усмихне или да се почувства по-добре, и че когато е добро с някой и с него ще се отнесат с добро, това окуражава детето да зачита чувствата на околните.

ЦЕННОСТ #5 ЛЮБОВ
Бъдете щедри на чувства

Родителите са склонни да мислят, че децата им по принцип са любящи и щедри на нежност по природа. Това е така, но за да остане любящият сентимент и занапред, те имат нужда да бъдат поощрявани. Неприятно е да осъзнаш, че в края на напрегнат ден фразата „Обичам те“ е вероятно последното, което детето очаква да чуе.
Нека детето ви устети как давате любов и внимание на околните. Целунете и прегърнете съпруга си, когато децата са наблизо. Говорете на децата си колко много обичате техните баба и дядо, лели, чичовци, бртовчеди.
И, разбира се, не позволявайте да мине и ден, без да сте показали любовта си към самото дете. Показвайте привързаността си по неочакван начин: Поставете бележка в кутийката му за обяд. Нарисувайте сърчице на огледалото в банята, така че да го види като си мие зъбите. Прегръщайте го без причина. Не позволявайте изнервените сутрини или френетични следобеди да изместят ежедневните жестове на любов. Мога на практика да ви гарантирам, че колкото повече казвате „Обичам те“ на детето си, толкова по-често детето ви ще ви отвръща с „Обичам те“. Колкото повече прегръдки и целувки му давате, толкова повече вашия дом ще е пълен с любов и нежност. А когато децата ни се чувстват свободни да изразяват любовта си към нас, ние развиваме в тях вероятно най-голямата ценност от всички.

Source: parents.com
Images: tipsinpics.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Facebook
error: Content is protected !!
bg_BG
bg_BG